Automatisering: Jysk Fynske Medier skal leve af at producere indhold. Ikke af at håndtere det.
Det er baggrunden for, at sideproduktionen i perioden 2016 til 2018 blev centraliseret på printcentralen i Esbjerg og med indførelsen af systemet Aptoma i sommeren 2020 siden blev delvist automatiseret, så der er blevet frigivet ressourcer til at producere indhold.
Kun dagens jourhavende på de enkelte redaktioner skal ud på eftermiddagen tænke på, hvordan morgendagens avis skal skrues sammen, og vedkommende skal bruge relativt kort tid på det.
- Vi har taget mest muligt printfokus væk fra alle de lokale redaktioner og samlet sideproduktionen i Esbjerg, så man ikke skal tænke på sine printsider, når man sidder i Kerteminde eller Randers. I runde tal og med brøker har vi reduceret antallet af medarbejdere, der beskæftiger sig med redigering, fra 75 til 25 i den periode. De sidste 20 stillinger forsvandt, da vi indførte Aptoma-systemet og automatiserede en del af sideproduktionen. Det har været en hård omgang, men det betyder omvendt, at der bliver frigivet ressourcer til de skrivende på redaktionerne, siger redaktionschef Kim Stagaard, som har ansvar for printcentralen.
- Hvor man før redigerede og layoutede sider mere håndholdt i InDesign, er der nu nogle algoritmer, der kan servere et layout-forslag for dig, og en del af sideproduktionen er dermed blevet automatiseret, så vi i stedet kan fokusere på at skabe indhold. Vi udvikler os ikke ved at afsætte 10 millioner kroner til printredigering. Det er indhold, vi skal leve af, og så skal vi have nogle få specialister til at sørge for, at vi kan sende veldisponerede og pæne aviser på gaden, siger Kim Stagaard.