Overblik: Kummefryseren er et centralt billede på, hvordan indkøbschef Martin Bruun Kristensen hvert år sparer Jysk Fynske Medier for fem-otte millioner kroner ved at købe smartere ind og have overblik over organisationen.
- Vi er en koncern af meget gamle virksomheder, men det er en umoden organisation, og i indkøb forsøger vi at sætte tingene i system. Du kan sammenligne det med at rydde op i kummefryseren derhjemme. Så sparer man penge på madbudgettet måneden efter. Men i en virksomhed med 67 kontorer, tre moderselskaber og tre gange så mange datterselskaber er det svært at rydde op i fryseren, for hver gang, vi køber en ny virksomhed, tager vi de frosne ærter og kyllingebryster og smider i fryseren, forklarer han.
Siden Martin Bruun Kristensen kom til Jysk Fynske Medier i 2016, har det handlet om at komme til at kende virksomheden til bunds. Både for at kunne købe billigere ind, men først og fremmest for at kunne gøre tingene smartere.
Billedbureauet Colourbox er et eksempel. Førhen havde alle fire moderselskaber hver deres aftale, men ingen af dem udnyttede muligheden for at hente 4500 billeder om året. Nu er der en fælles aftale, som sparer Jysk Fynske Medier for et par hundredetusinde kroner om året.
Et andet eksempel er vejrudsigter, som Jysk Fynske Medier tidligere købte af Ritzau, indtil det gik op for indkøbsafdelingen, at data kunne fremskaffes via Jysk Fynske Mediers egen datamotor, så koncernen kan lave sine egne vejrudsigter.
- Indkøb handler ikke om at gøre tingene ringere eller mere skrabede. Det handler om, at vi kommer til at kende hinanden og virksomheden, så vi gør tingene smartere, forklarer Martin Bruun Kristensen, som køber alt fra meningsmålinger til toiletpapir, sudokuer og luftfotos.
Samtidig har der ligget en stor opgave i at informere leverandører om at sende fakturaerne det rigtige sted hen. Især når der bliver købt ind decentralt.
- Da jeg startede i 2016, havde vi rykkergebyrer for mange tusinde kroner hvert år, fordi regningerne ikke blev sendt de rigtige steder hen. Nu ringer vi ud til nye leverandører og fortæller dem, hvordan de skal gøre. På den måde aflaster vi kollegaer i hele organisationen, fortæller Martin Bruun Kristensen.
Indkøbsafdelingen har enkelte år oplevet at levere besparelser på otte til 10 millioner kroner, men de fleste år ligger det på fem-otte millioner kroner.
- Du skal selvfølgelig ikke kunne blive ved med at spare store beløb, men vores fryser har været så rodet, at der går lidt tid endnu. Den er ikke trimmet i bund endnu, siger Martin Bruun Kristensen.