- Man kan kalde det et gearskifte. Vi har haft bilen i fart, men nu skal vi have den op i femte gear, siger Jesper Nørgaard, chefredaktør for redaktionel udvikling, om arbejdet med de ejerkrav, der skal sætte yderligere skub i den digitale omstilling og skabe øget fokus på at skabe mere journalistisk værdi for læsere og brugere.
Journalistik: Fremtiden skal byde på mindre, men bedre og mere gennemarbejdet journalistik med fokus på de digitale brugere.
Det er konsekvensen af de ejerkrav, som fulgte med, da Jysk Fynske Medier i forbindelse med sparerunden den 1. juli 2020 slap for at skære i omegnen af 40 redaktionelle stillinger mod til gengæld at forpligte sig til at sætte yderligere skub i den digitale omstilling og skabe mere journalistisk værdi for brugerne.
- Fremtidens kunde er en digital kunde, og vi skal blandt andet fokusere på, at vi laver de rigtige historier i de rigtige mængder til kommende digitale kunder. Derfor skal vi fokusere meget på, hvad der virker digitalt, og vi er så heldigt stillet, at vi faktisk ved en masse om folks forbrug af journalistik online, siger Jesper Nørgaard, der er chefredaktør for redaktionel udvikling.
- Vi skal lave mere af det, der er efterspørgsel efter, og så er der andet, vi skal lave mindre af eller ikke skal lave mere. Vi kan se af vores data, at vi fortsat laver mange historier, der har et meget lille publikum, og vi skal bruge vores kræfter bedst muligt. Til gengæld skal vi lave mere gennemarbejdet journalistik, der vækker bredere og større interesse blandt læserne, siger han.
Fokus på brugernes værdi
Den publicistiske grundmission om at styrke demokrati og sammenhængskraft skal fortsat være kernen i journalistikken, men data kan for eksempel være en rettesnor i forhold til, hvordan man dækker enkelte emner.
Politiske prøveballoner, ukonkrete forslag uden de store konsekvenser for læsere og brugere, og historier med en meget lille geografisk rækkevidde klarer sig generelt ikke ret godt. I stedet for at holde op med at skrive den type historier, kan en løsning være at sætte sig mere i brugernes sted.
Det skal arbejdet med at udarbejde læserløfter for både alle titler og journalister blandt andet være med til at holde fokus på.
- Læserløfterne er helt fundamentale, fordi de handler om at gentænke vores tilgang til lokaljournalistik. For eksempel skal en politisk reporter ikke se det som sin fornemste opgave at berette om livets gang på rådhuset. Fokus skal i stedet være på, hvad de politiske beslutninger betyder for borgerne. Om deres hverdag bliver nemmere eller mere besværlig, siger Jesper Nørgaard.
Øget ledelsesmæssigt fokus
Foruden læserløfterne skal digitale værktøjer som det digitale dialogværktøj Hearken, en ny 112-redaktion, øget fokus på video og en ny publicistisk satsning på ultralokale og digitale medier være med til at sikre, at Jysk Fynske Medier fremover i højere grad kan leve af at sælge redaktionelt indhold.
"Man kan kalde det et gearskifte. Vi har haft bilen i fart, men nu skal vi have den op i femte gear."
Jesper Nørgaard, chefredaktør for redaktionel udvikling
- Der vil garanteret også blive afprøvet andre ting de kommende to år, som ingen endnu ved, hvad er. Der er helt sikkert noget, der falder i vandet med et plask, men det handler om at prøve forskellige ting af og se, om der er noget, der er musik i, og så gøre mere af det, forklarer Jesper Nørgaard.
Han har foreløbig ansvar for arbejdet med ejerkravene til og med 2022, og selv om arbejdet med data og jourfeedbacksystemet allerede var i gang inden ejerkravene fra juli 2020, er der markant øget fokus på det nu.
- Der er ingen tvivl om, at der er sat betydeligt mere ledelsesmæssigt fokus på det. Jeg skal sørge for at koordinere, bidrage til og holde øje med, at vi er på rette spor, og hjælpe til med den analyse og uddannelse, der skal til for at putte brænde på bålet. Man kan kalde det et gearskifte. Vi har haft bilen i fart, men nu skal vi have den op i femte gear, understreger Jesper Nørgaard.
- Ved udgangen af 2022 skal vi gerne være der, hvor vi både har afstukket kursen og bevæger os i et tempo, så vi kan se, at vores indhold er blevet mere interessant, og hvor endnu flere forbrugere af vores journalistik kan se, at vores indhold har en værdi, de gerne vil betale for, siger Jesper Nørgaard.
Har sået en masse frø
Han mener, det er for tidligt at vurdere effekten af det øgede fokus på den digitale omstilling, men han oplever, at der er sket en markant udvikling de seneste år.
- Det er ikke noget, man ændrer med et trylleslag, men der er utvivlsomt sket en kæmpe forskel fra for to år siden til i dag. Erkendelsen af, at vi er nødt til at slippe papiret og de mere end 100 års erfaring og den ekspertise, vi har med at lave papiraviser for at tilegne os viden om og indsigt i det digitale, er der. Der er sket meget i hovederne på folk, og nu har vi sået en masse frø, som vi forsøger at give næring og vand, og så håber vi, at det virkelig spirer op og bliver til noget frugtbart de kommende to år, siger Jesper Nørgaard.
Ejerkravene