Ny BtC-strategi understreger, at indholdssalget er det vigtigste, og der skal øget fokus på at skabe gode brugeroplevelser. Det skal blandt andet ske gennem øget samarbejde mellem BtC, der sælger indholdet, og redaktionen, der producerer det. Samtidig skal antallet af normalt betalende brugere stige fra 124.000 til 200.000 frem mod 2025.
Nyhedssites: Relevant indhold præsenteret i et lækkert univers, så oplevelsen giver værdi for brugerne.
Sådan skal det være at besøge Jysk Fynske Mediers nyhedssites, der fremover skal have brugeroplevelsen endnu mere i centrum. Det bliver slået fast i en ny 2025-strategi for BtC-området, der sælger redaktionelt indhold.
Det skal blandt andet ske gennem øget samarbejde mellem redaktion og BtC, yderligere fart på digital - eller mobile - first-tankegangen og et annoncesalg, der ikke står i vejen for indholdssalget.
- Hvis man betaler for indhold, skal det også være en værdioplevelse at tilgå det indhold. Vi skal bruge UX-hjælp (User Experience) udefra til at kigge på, hvordan brugeroplevelsen reelt er på vores sites. Det handler ikke om, at der ikke skal være annoncer, men det skal være en god brugeroplevelse, og vi skal derhen, hvor vi laver annoncer, der giver mening for læserne og måske læner sig op ad indholdet, siger BtC-chef Henrik Lassen.
Han ser gode muligheder for at eksperimentere med forskellige modeller på enkelte titler.
Det kunne for eksempel være en Spotify-løsning, hvor betalende kunder får et redaktionelt univers uden støj. En sådan løsning vil dog kræve en merpris for brugerne. Mere oplagt er det derfor at arbejde med en model, hvor annoncerne har værdi i forhold til det eksponerede indhold, og så vil Henrik Lassen også gerne arbejde med en model for betalt indhold, så betalingsmuren måske bliver knap så brat, men at de brugere, der ofte besøger Jysk Fynske Medier, kommer til at betale for det.
- Vi har forsøgt at kigge i krystalkuglen og kigge på, hvilket forretningsgrundlag vi kan være mest sikre på også frem i tiden, og det er vores redaktionelle indholdssalg, og vi vil gerne kigge på måden, man bruger vores univers på. Set med vores øjne må det godt sætte brugeren endnu mere i centrum, siger Henrik Lassen.
Digitale abonnementer i stigning
Skiftet kommer samtidig med, at andelen af digitale abonnenter er stigende. Fra 2017 til marts 2021 er andelen af abonnementer, der udelukkende er digitale, steget fra syv til 25 procent, samtidig med, at det faktiske antal abonnenter også er steget.
Marts 2020 blev et vendepunkt. Oplagskurven begyndte samlet set at stige, og det gav os blod på tanden. De seneste tre år har vi haft rigtigt meget fokus på print, mens vi synes, at vi kun lige har krattet i overfladen på det digitale indholdssalg.
Henrik Lassen
Frem mod 2025 er målet, at antallet af normalt betalende abonnenter på tværs alle platforme skal stige fra 140.000 til 200.000. En vækst, der primært skal komme fra det digitale område og fra ny forretning, mens der fortsat skal være fokus på at mindske frafaldet på printprodukterne.
- Vi har i mange år haft fokus på at sætte en prop i badekarret. Jeg har været i branchen i 16 år og har aldrig oplevet andet end et samlet fald. Selv om vi har vækstet på det digitale område, har væksten været mindre end faldet på print, men marts 2020 blev et vendepunkt. Oplagskurven begyndte samlet set at stige, og det gav os blod på tanden. De seneste tre år har vi haft rigtigt meget fokus på print, mens vi synes, at vi kun lige har krattet i overfladen på det digitale indholdssalg, så vi har prøvet at fremskrive udviklingen, forklarer Henrik Lassen.
Fremskrivningen viser en forventet nedgang på 26.700 fra de nuværende 99.700 printabonnementer på tværs af Jysk Fynske Mediers titler. Det fald skal holdes op mod et mål om noget nær en fordobling af E-avis-abonnementer fra 14.400 til 27.500, mens den helt store stigning skal komme fra plus-abonnementer, der skal hæves fra de nuværende 9400 til 69.500, mens nye forretningsområder skal hente 30.000 abonnenter.
- Siden marts 2020 har vi set en samlet vækst på 0,6 procent, så det er helt andre tal, vi skal kigge ind i fremadrettet, hvis vi skal lykkes. Jeg ser vores målsætning som en ret eksplosiv vækst, og så synes jeg, det er en positiv melding, at det er vores journalistik, der er den primære vare. Vi har grundlaget for at skabe en positiv udvikling, siger Henrik Lassen.
Stort potentiale
Især stigningen i plus-abonnenter er med en syvdobling massiv, men Henrik Lassen oplever også, at der bliver sat spørgsmålstegn ved, om ambitionen er høj nok.
- Mange peger på, at unge mennesker også gerne vil have kuraterede og pakketerede nyheder, men vi har valgt at gå i markedet med et prispunkt, som gør, at vores E-avis bliver en cashcow. Frem mod 2025 skal vores priser stige 17 procent på print og 30 procent på E-avisen. Det er der, vi med udgangspunkt i analyser af markedet får mest mulig økonomi ud af vores produkter. Det gør, at vi priser os lidt væk fra de målgrupper, der gerne vil have kurateret indhold, men som vi ikke har fast i dag. Det er en bevidst strategi, og i stedet skal vi i forhold til for eksempel de unge arbejde med en anden form for kuratering. Det kunne være nyhedsbreve til en lavere pris, siger Henrik Lassen.
Han har det seneste år etableret en digital enhed, der udelukkende har fokus på digitalt indholdssalg. Foreløbig består den af fem medarbejdere, men den skal vokse yderligere de kommende år.
- Vi er begyndt at arbejde mere med salg via forskellige kanaler, et ordentligt onboarding-flow og et velkomstflow, så vi sikrer, at kunderne oplever værdi af deres abonnement og bruger det. Når en kunde konverterer på baggrund af en artikel, skal vi sikre, at de også efterfølgende opdager, at det giver dem adgang til et univers, der kan alt muligt andet. Der har vi en kæmpe opgave, som vi kun først lige har taget hul på. Vi har mange projekter, som vi har en fornemmelse af vil kunne gøre noget positivt i forhold til den udvikling, vi gerne vil have. Der er masser af potentiale, siger Henrik Lassen.
BtC-strategi 2025